Alergia to uczulenie na zawartą w pożywieniu substancję. Może pojawić się krótko po urodzeniu lub nieco później, w wieku dziecięcym. Od nietolerancji pokarmowej różni się tym, iż bierze w niej udział układ immunologiczny, co oznacza, że organizm wytwarza przeciwciała przeciw czynnikowi alergizującemu. Może ona wystąpić w ciągu kilku minut lub po kilku godzinach od spożycia pokarmu. Objawy mogą dotyczyć układu oddechowego, skóry, przewodu pokarmowego i innych narządów. Najczęściej występującą jest alergia na białka mleka krowiego.
Nietolerancja pokarmowa spowodowana jest na ogół ubytkiem enzymatycznym. Co oznacza zaburzenia w przemianie konkretnego składnika pokarmu, spowodowane zwykle brakiem enzymu, który umożliwia dalszą jego transpozycję w organizmie. Najczęściej występującymi jest nietolerancja na gluten lub laktozę. Zwykle manifestuje się bólem brzucha, wzdęciami lub biegunką.
Na czym polega dietoterapia?
- w zależności od potrzeb szczegółowa analiza oraz ocena aktualnej masy ciała, stopnia i rodzaju otłuszczenia za pomocą analizatora składu ciała wykorzystującego BIA (bioimpendancję elekrtyczną)
- w przypadku alergii potwierdzonej badaniami, opracowanie jadłospisu z wyeliminowaniem substancji alergizujących
- w przypadku nietolerancji pokarmowej opracowanie jadłospisu wykluczającego pokarmy powodujące dolegliwości
- monitorowanie postępów terapii według potrzeb pacjenta, jednak przy dłuższej dietoterapii, nie rzadziej niż raz na dwa tygodnie